Websites en webveilige kleuren
In Nederland is ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over dit verschijnsel en hoe er rekening mee kan worden gehouden in de digitale/online omgeving. Overigens zijn problemen met kleuren niet voorbehouden aan kleurenblinden.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het kleurgebruik op websites. Het blijkt dat er nog steeds veel internetpagina’s zijn die slecht (kleur)contrast hebben. Dit kan ertoe leiden dat kleurenblinden, maar ook niet-kleurenblinden, moeite kunnen hebben om uw pagina te lezen.
Ga er niet bij voorbaat vanuit dat de helderheid die wij zien, dezelfde is als de helderheid die mensen met een gestoorde kleurwaarneming kunnen waarnemen. Zorg voor een groot verschil in voorgrond en achtergrondkleuren. Achtergrondkleuren met meer wit en voorgrondkleuren met meer zwart.
Mensen die de kleur niet kunnen waarnemen kunnen dan gebruik maken van de helderheidsverschillen.
Als de lichte kleuren iets lichter en de donkere kleuren iets donkerder zijn dan wordt daarmee de visuele toegankelijkheid van een ontwerp als snel vergroot.
Onderderodeparaplu en webveilige kleuren
Een grafische kaart is in staat om 16,7 miljoen kleurinstellingen te produceren. Een monitor kan slechts tussen de 20.000 en 50.000 kleuren weergeven. Al deze kleuren worden echter niet door alle browsers en monitoren op dezelfde wijze weergegeven. Van slechts 216 kleuren staat het vast dat deze door alle software en hardware hetzelfde worden gepresenteerd. Deze 216 kleuren worden ook wel webveilige kleuren genoemd. Wij geven u graag advies hoe deze webveilige kleuren effectief toe te passen.
(bron: stichting accessibility)